Thursday, October 31, 2013

Οι πολίτες της Νορβηγίας είμαστε πολύ προνομιούχοι

"Από τα 19 μου δεν ζούσα μόνιμα στο Skaugum, αλλά πάντα ήταν η βάση μου", λέει ο Χόκον. "Τώρα, όμως, μου φαίνεται διαφορετικό και το Άσκερ έχει αναπτυχθεί πολύ από τότε".  Ο Χόκον και η Μέτε Μάριτ, όπως και τα περισσότερα σύγχρονα ζευγάρια, είναι ισότιμοι στο γάμο τους.  "Βέβαια, δεν μπορώ να θηλάσω την κόρη μου", λέει χαριτολογώντας ο Χόκον, "αλλά μπορώ να την κάνω μπάνιο και να της αλλάξω πάνα. Προσπαθούμε να μοιραζόμαστε τις δουλειές με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεφεύγουμε από τους κλασικούς ρόλους της γυναίκας και του άντρα".    εν πάω πάντα εγώ την Ίνγκριντ στον παιδικό σταθμό", προσθέτει η πριγκίπισσα.  "Σε ορισμένες υποχρεώσεις, όμως, ανταποκρίνεται  αποκλειστικά ο διάδοχος του θρόνου, κυρίως στο εξωτερικό", εξηγεί ο Χόκον.  Οι πιο σοβαρές, ωστόσο, βρίσκονται κοντά στο σπίτι. Όταν πέρυσι ο βασιλιάς Χάραλντ προσεβλήθη από καρκίνο, ο διάδοχος του θρόνου ανέλαβε όλα τα επίσημα καθήκοντα ως αντιβασιλέας από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.  "Έπρεπε να έρθω αντιμέτωπος με τη σοβαρή ασθένεια του πατέρα μου. Την ίδια στιγμή, βρισκόμουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και έπρεπε να ανταποκριθώ και σε όλα τα καθήκοντά του. Βέβαια, είχα υπάρξει αντιβασιλέας και στο παρελθόν, αλλά όχι για τόσο μεγάλο διάστημα και όχι λόγω ασθένειας του πατέρα μου. Έτσι, ήταν διαφορετικά τώρα. Πλέον, ο βασιλιάς ανάρρωσε κι έτσι μπορώ να πω ότι η περίοδος εκείνη ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για μένα, κυρίως επειδή χρειάστηκε να αναλάβω καθήκοντα που δεν είχα αναλάβει ποτέ στο παρελθόν. Ήταν πολύ χρήσιμο".  Ορισμένα από τα καθήκοντα του Χόκον, κυρίως εκείνα που αφορούν το φιλανθρωπικό έργο, είναι εξίσου χρήσιμα. Στις αρχές του χρόνου, για παράδειγμα, ως πρέσβης καλής θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκε έργα που έχουν γίνει στην Τανζανία για την  αντιμετώπιση του AIDS.  "Οι πολίτες της Νορβηγίας είμαστε πολύ προνομιούχοι σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Οι δεσμεύσεις και οι στόχοι του Ο.Η.Ε. είναι πολύ σημαντικοί. Διεθνείς αξιωματούχοι κατάρτισαν έναν κατάλογο με οχτώ στόχους που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015

Wednesday, October 23, 2013

Στα Νορβηγικά Φιορδ

Με το γάμο τους, πριν από τρία χρόνια, η νέα πριγκίπισσα ανταποκρίνεται με άριστο τρόπο στα καθήκοντά της και σε ένα πολύ πιεστικό πρόγραμμα, που φέτος περιελάμβανε τη μετακόμιση στο καινούργιο τους σπίτι και τη γέννηση της Ίνγκριντ, μέλλουσας βασίλισσας της Νορβηγίας.  "Τους πρώτους μήνες εδώ, ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις: Ο Χόκον αρρώστησε και εγώ έμεινα έγκυος. Όλοι γνωρίζουν πως μια μετακόμιση απαιτεί πυρετώδεις προσπάθειες, στη συνέχεια ήρθαν τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο γεννήθηκε η κόρη μας. Στην πραγματικότητα, η γέννησή της έφερε πολύ μεγάλη ηρεμία στη ζωή μας. Θυμάμαι ότι κοίταζα έξω από το παράθυρο το χιόνι που έπεφτε. Κάναμε τόσα πολλά ταξίδια το Μάιο, που δεν ζήσαμε σχεδόν καθόλου εδώ την άνοιξη. Αυτό το μέρος είναι τόσο απόμερο που νιώθεις απέραντη γαλήνη. Είναι πολύ πιο ήσυχα εδώ απ' ό,τι στην πόλη. Μου  αρέσει τόσο πολύ".  Eιναι εκπληκτικό μέρος και κάθε μέρα νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη που ζούμε εδώ", συμπληρώνει ο σύζυγός της, Χόκον.  Η εκ βάθρων ανακαίνιση του σπιτιού, η οποία έγινε με χρήματα του ζευγαριού, ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα. 


"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Τώρα θέλουμε απλώς να το απολαύσουμε", λέει ο πρίγκιπας, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια θα γίνει και αλλαγή της σκεπής. Είναι από το 1932, αλλά ελπίζει ότι θα αντέξει ακόμα κάποια χρόνια.   "Η θέα κόβει την ανάσα των επισκεπτών", λέει η Μέτε Μάριτ, εξηγώντας ότι είχε ανάγκη να αφήσει το διαμέρισμά της για να είναι κοντά στη φύση. "Το χειμώνα είναι υπέροχο να βλέπεις τον κόσμο μαζεμένο στα κοντινά φιορδ".  Η φύση είναι πολύ πλούσια στο Skaugum και το εξοχικό μοιάζει με μια μοντέρνα φάρμα. Τα βασικά προϊόντα που παράγονται εκεί είναι σιτηρά, γάλα και κρέας, οπότε η φάρμα είναι αυτόνομη, ενώ όλα τα κέρδη επανεπενδύονται. Υπάρχουν, επίσης, κουνέλια, ασβοί και βοοειδή.  Το βασιλικό ζεύγος αποτελεί μέρος της τοπικής κοινότητας, και κάθε χρόνο, στις 17 Μαΐου, ημέρα της εθνικής εορτής, τα παιδιά της περιοχής παρελαύνουν έξω από το σπίτι τους.  "Είναι φοβερή εμπειρία. Αποκτούμε πολύ πιο στενή σχέση με τους ανθρώπους από ό,τι στο παλάτι του Όσλο. Μου αρέσει πάρα πολύ να περιτριγυρίζομαι από παιδιά και νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να πλάσεις μια σχέση με την τοπική κοινότητα", λέει η πριγκίπισσα. "Πηγαίνουμε στο εμπορικό κέντρο στην πόλη, επίσης έχουμε πάει στον κινηματογράφο. Καλέσαμε τους φίλους μας για να δούμε το έργο  21 Grams. Ήταν υπέροχη ταινία", συμπληρώνει.  Αλλά, όσο η Μέτε Μάριτ προσαρμόζεται στο καινούργιο περιβάλλον, για τον Χόκον όλα είναι οικεία. Αυτό ήταν το σπίτι της οικογένειάς του, εκεί όπου μεγάλωσε με την αδερφή του, πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ και τους γονείς του, βασιλείς της Νορβηγίας. Στην πραγματικότητα, οι γονείς του έφυγαν από το σπίτι πριν από τρία χρόνια, για να παραχωρήσουν το σπίτι στους νεόνυμφους.

Thursday, October 17, 2013

Στη μαγεία των φιορδ - Χόκον και Μέτε Μάριτ της Νορβηγίας

Γιορτάζοντας την επέτειο για τα τρία χρόνια του γάμου τους, ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χόκον και η πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ ανοίγουν την οικογενειακή ιδιωτική κατοικία τους, στα νορβηγικά φιορδ.

Aπό την κατοικία της στο  Skaugum, η πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ της Νορβηγίας μπορεί να παρατηρεί τα καταπράσινα βοσκοτόπια, τα δέντρα και το βλέμμα της να φεύγει από τη διπλανή πόλη Άσκερ στα φιορδ. Ακόμη πιο πέρα, διακρίνει την πρωτεύουσα της χώρας, το Όσλο, το οποίο απέχει περίπου 15 μίλια. Αλλά, για το πρώην "κορίτσι των πάρτι", η πολύβουη πόλη ανήκει πια στο παρελθόν.   "Για μια κοπέλα από την πόλη σαν κι εμένα, είναι μια ξεχωριστή  εμπειρία. Τώρα, όμως, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ζει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είναι απίστευτο πώς μπορεί κανείς να προσαρμοστεί σε άλλο περιβάλλον", λέει η 31χρονη πριγκίπισσα για την καινούργια της ζωή στο απόμερο κτήμα, όπου εκείνη και ο σύζυγός της -ο, επίσης 31 χρόνων, διάδοχος του νορβηγικού θρόνου, Χόκον- ζουν με τον επτάχρονο γιο τους Μάριους και την κορούλα τους Ίνγκριντ, τον τελευταίο χρόνο.   "Γνώριζα πάρα πολύ καλά ότι αποτελεί παράδοση για τον πρίγκιπα της Νορβηγίας να μετακομίσει και να ζήσει εδώ με την οικογένειά του. Όταν γνωριστήκαμε, άρχισα να προετοιμάζομαι για αυτό το γεγονός", λέει.  Ήταν μια από τις πολλές προσαρμογές που έπρεπε να κάνει η υποψήφια πριγκίπισσα όσο προχωρούσε η σχέση της με τον Χόκον και  απομακρυνόταν από το "ζωηρό" παρελθόν της. Η Μέτε Μάριτ δεν κράτησε κρυφό ότι έμεινε έγκυος στον Μάριους από έναν άντρα που έκανε χρήση ναρκωτικών. Πολλοί Νορβηγοί ισχυρίζονταν ότι η επιλογή του μέλλοντα βασιλιά Χόκον ήταν ακατάλληλη. Επίσης, δημιούργησε αντιδράσεις το ότι εκείνη με τον Χόκον και τον Μάριους μετακόμισαν σε ένα διαμέρισμα πολύ πριν παντρευτούν. Όμως, οι γονείς του Χόκον, ο βασιλιάς Χάραλντ και η βασίλισσα Σόνια, στάθηκαν στο πλευρό του γιου τους και της Μέτε Μάριτ.