Thursday, November 28, 2013

Η "ζωή" μετά τον ήλιο


Οι τελευταίες εξελιγμένες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του καλοκαιριού.

Τρώτος στη λίστα των απολαύσεων του καλοκαιριού, ο ήλιος προσφέρει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και ατού στην εμφάνισή μας, πλην όμως η αλόγιστη έκθεσή μας στις βλαβερές ακτίνες του έχει αρνητικά -έως οδυνηρά- αποτελέσματα στην υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας μας. Μετά το τέλος των διακοπών, έρχεται η ώρα του απολογισμού: Οι υπεριώδεις ακτίνες κάνουν το δέρμα πιο ξηρό, τραχύ, θαμπό και άτονο, καταστρέφουν τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων (φωτογήρανση), ενώ δημιουργούν λεκέδες και ευρυαγγείες.  "Όλα αυτά απαιτούν άμεση επανόρθωση", υποστηρίζει η γνωστή δερματολόγος κα Αρετή Βαγενά, η οποία μας ενημερώνει για το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις φθορές που έχει υποστεί το δέρμα μας.  Οι λεκέδες (μέλασμα) στο πρόσωπο θεωρούνται η πιο συνηθισμένη "παρενέργεια" του ήλιου και εμφανίζονται ανεξαρτήτως ηλικίας. Οφείλονται στην ηλιοθεραπεία, σε ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια ή παρουσιάζουν πολυκυστικές ωοθήκες. Εμφανίζονται κυρίως στο μέτωπο, τα ζυγωματικά, το άνω χείλος και, σε μικρότερο ποσοστό, στα μάγουλα. Είναι πολύ σημαντικό πριν από οποιαδήποτε θεραπεία να εξεταστούν οι κηλίδες και να χαρακτηριστούν από ειδικό δερματολόγο. Κι αυτό διότι υπάρχει ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, η κακοήθης φακή (lentigo maligna melanoma), η οποία εμφανίζεται κλινικά ως ακτινική φακίδα, χωρίς να διαφέρει κατά πολύ από τις καλοήθεις ακίνδυνες φακίδες του προσώπου και του σώματος.  "Για τη θεραπεία των λεκέδων χρησιμοποιούμε από απλές λευκαντικές κρέμες μέχρι ειδικά πίλινγκ με λευκαντικές ουσίες. Στη χειρότερη και πιο επίμονη περίπτωση, καταφεύγουμε σε λέιζερ ειδικού τύπου (Q switch), το οποίο έχει άριστα αποτελέσματα", σημειώνει η κα Βαγενά.

Πολλά δέρματα έχουν την τάση να σπάνε τα τριχοειδή αγγεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες, οι οποίες, ακολουθώντας τους νόμους της φυσικής, το καλοκαίρι διαστέλλονται λόγω υψηλής θερμοκρασίας, χειροτερεύουν, μεγαλώνουν και δημιουργούν επιπλέον νέες ευρυαγγείες. Η πιο αποτελεσματική λύση σε αυτή την περίπτωση είναι το λέιζερ long pulse dye laser, το οποίο τις εξαφανίζει.  "Είναι γνωστό ότι τα κύτταρα του δέρματος κάνουν τον κύκλο ζωής τους και στη συνέχεια συσσωρεύονται στην επιδερμίδα, με συνέπεια η υφή της να γίνεται άγρια και τραχιά", συνεχίζει η κα Βαγενά. "Ο ήλιος επιταχύνει τον κύκλο των κυττάρων, με αποτέλεσμα το φθινόπωρο η όψη του δέρματος να είναι χειρότερη σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου. Είναι η ώρα που η επιδερμίδα χρειάζεται επειγόντως απολέπιση (πίλινγκ). Η μέθοδος αυτή απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, χαρίζοντας έτσι λάμψη και φρεσκάδα στην επιδερμίδα.  Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, εφαρμόζονται πίλινγκ με ΑΗΑ (οξέα από χυμούς φρούτων), χημικά (TCA) ή μεικτά. Επίσης, μπορεί να γίνει δερματοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, με ειδική συσκευή. Η συχνότητα και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται πάντα από τη βαρύτητα της κατάστασης". Ο καυτός ήλιος, η ζέστη, το αλάτι της θάλασσας αλλοιώνουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, το οποίο στη συνέχεια δεν ελέγχει σωστά την ποσότητα νερού που  εξατμίζεται. Το δέρμα μας ξηραίνεται πιο εύκολα, χάνει την απαλότητα και την ελαστικότητά του. Επιπλέον, οι ρυτίδες που τυχόν έχουμε φαίνονται πιο έντονες όταν η επιδερμίδα είναι αφυδατωμένη. Το δέρμα απαιτεί άμεση ενυδάτωση.  "Η ενυδάτωση γίνεται με ειδικές κρέμες, σε συνδυασμό με τη χρήση συσκευής υπερήχων, που δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Είναι γνωστό ότι οι υπέρηχοι έχουν διαπερατότητα στην επιδερμίδα και χρησιμοποιούνται κυρίως σε θεραπείες θρέψης, σύσφιγξης, ενυδάτωσης και αντιγήρανσης. Με τους υπερήχους μεταφέρονται μέσα στο δέρμα οι κατάλληλες ουσίες, πράγμα που δεν είναι δυνατό να γίνει μόνο με μια απλή επάλειψη κρέμας. Οι ουσίες αυτές είναι οι βιταμίνες C, Κ, Η, Ε και Β5, φλαβονοειδή, Q10, γλυκολικό οξύ, ρετινόλη, πανθενόλη, αλλαντοΐνη, πολυφαινόλες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν την αιτία του γήρατος".  Για τις βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια -το λεγόμενο "πόδι της χήνας"- τη λύση δίνουν οι ενέσεις βουτυλοτοξίνης (Botox, Dysport), που στις περιοχές αυτές έχουν άριστα αποτελέσματα.

Τις βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα ή ρινοπαρειακές, τις γεμίζουμε με κολλαγόνο ή, ακόμη καλύτερα, με υαλουρονικό οξύ, μια ουσία φιλική προς τον οργανισμό, η οποία δεν παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.  "Για τη χαλάρωση, η καλύτερη θεραπεία είναι το εντελώς ανώδυνο λέιζερ smooth beam. Διεγείρει το κολλαγόνο που έχει καταστραφεί και συμβάλλει στην παραγωγή ινοβλαστών. Κάνει, δηλαδή, νεαροκολλαγενοποίηση, με αποτέλεσμα το δέρμα να δείχνει πολύ πιο νέο σε σχέση με την πραγματική του ηλικία, πιο σφριγηλό, λαμπερό, με λιγότερες ρυτίδες και εμφανώς πιο βελτιωμένο το οβάλ του προσώπου", καταλήγει η κα Βαγενά.

No comments:

Post a Comment